Lage rugklachten
75% van de volwassenen krijgt in zijn leven wel eens rugpijn. Rugklachten zijn er in veel verschillende vormen. Zo kan het acuut ontstaan, maar ook spontaan of geleidelijk aan opkomen.
Rugklachten is de meest voorkomende klacht wereldwijd. De klachten verschillen vaak sterk per persoon.
Hoe kan lage rugpijn ontstaan?
Lage rugpijn kan vele oorzaken hebben.
- lang in dezelfde houding zitten
- Zware inspanning, zoals bij een dag werken in de tuin of een verhuizing.
- Verkeerd belasten van de rug
- Overgewicht
Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van de klachten kan liggen in de slijtage, spieren en gewrichten van de wervelkolom of een combinatie van deze voorbeelden.
Wanneer er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak te vinden is, spreken we van aspecifieke lage rugpijn. Dit is het geval in 90% van de gevallen. Klachten kunnen aanwezig zijn met of zonder uitstraling richting het been. Er kan ook sprake zijn van specifiek rugklachten. Een bekend voorbeeld hiervan is een hernia. Hierbij vindt er ook uitstraling in het been plaats.
Wat is er tegen de klachten te doen?
Sommige klachten genezen vanzelf binnen een aantal weken. Soms kunnen de klachten ook aanhouden. Vaak is het belangrijk om zo veel mogelijk actief te blijven, binnen de grenzen van de pijn. Hierbij kan worden gedacht aan een stukje wandelen, fietsen of wat rustige oefeningen. Dit zal het herstel in de hand helpen en kan het verstijving voorkomen.
Wat doet een fysiotherapeut bij lage rugklachten?
De fysiotherapeut kan advies en begeleiding geven bij rugklachten. Hierdoor wordt het herstelproces versneld. Hij zal tips geven met betrekking tot houding, bewegen en er voor zorgen dat de wervelkolom optimaal kan functioneren. Dit in combinatie met het doen van oefeningen zal de klachten uiteindelijk doen verminderen. Bij 80-90% van de mensen zullen de klachten binnen vier tot zes weken verdwijnen.