Knieklachten
De knie is een belangrijk gewricht bij alledaagse activiteiten. Er zijn een aantal belangrijke structuren van de knie. Deze zorgen voor de stabiliteit van de knie en dat deze goed kan bewegen. Wanneer deze zijn aangedaan heeft dit veel invloed op ons dagelijks functioneren.
Welke klachten kunnen ontstaan in en rond de knie?
Artrose, ofwel slijtage, is een aandoening die regelmatig voorkomt. Dit kan ontstaan door jarenlang zeer intensief sporten, maar ook door een sedentaire levensstijl.
Spierletsel komt regelmatig voor bij sporters. Spieren rond het kniegewricht zijn erg belangrijk om de stabiliteit van het gewricht te ondersteunen. Letsel aan een van deze structuren heeft dus ook invloed op het kniegewricht.
Jumpers knee
Komt voor bij mensen die een sport uitvoeren waarbij veel gesprongen wordt. Klachten bevinden zich aan de pees bij de knieschijf. Meestal komen de klachten geleidelijk aan opzetten.
Kruisbandletsel
De kruisbanden zijn belangrijk voor de voor- en achterwaartse stabiliteit van de knie. Het zorgt ervoor dat het onderbeen niet veel verschuift ten opzichte van het bovenbeen. Letse van de voorste kruisband treedt relatief vaak op bij sporten waarbij de knie kan draaien. Voorbeelden hiervan zijn: voetbal, basketbal, korfbal en skien.
Achterste kruisbandletsel komt minder vaak voor tijdens het sporten. Schade bij de achterste kruisband kan worden opgelopen bij een dashboardtrauma. Hierbij komt bij een ongeluk het onderbeen tegen het dashboard.
Meniscus
De meniscus fungeert als schokdemper in de knie. Letsel hiervan instaat vaak bij draaimomenten, maar kan ook ontstaan naarmate men ouder wordt. De meniscus bestaat uit 2 delen een binnenste en buitenste deel. Welk deel is aangedaan is afhankelijk van de draairichting.
Wat kan de fysiotherapeut doen bij knieklachten?
De fysiotherapeut heeft anatomische kennis van het lichaam. Hierdoor kan hij de structuren identificeren die verantwoordelijk zijn voor de klachten. Hij inspecteert de functie van iedere structuur. Hierdoor kan hij een beeld schetsen wat er aan de klachten kan worden gedaan en hoe lang het duurt.
Afhankelijk van het doel: Terug keren naar de sport of pijnvrij kunnen functioneren in het dagelijks leven, stelt de fysiotherapeut een behandelplan op om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen.