Positie duizeligheid

Wat is BPPD?

Benigne betekend ‘goedaardig/ongevaarlijk’ en paroxismale staat voor ‘in aanvallen optredend’.

Indien bij u de diagnose BPPD is gesteld dan heeft u dus te maken met een in aanvallen optredende, positieafhankelijke, ongevaarlijke duizeligheid.

BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van ‘oorkristallen’ in een deel van het binnenoor waar zij zich niet horen te bevinden. Namelijk de semicirculaire kanalen. Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door beweging van het hoofd. De ’kristallen’ zijn afkomstig uit het utriculum maar hebben zich verplaatst door een infectie, een hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor door het ouder worden. Bij een leeftijd onder de 50 jaar is de voornaamste oorzaak van BPPD een trauma aan het hoofd. Bij mensen boven de 50 is dat de degeneratie van het evenwichtsysteem in het binnenoor. In de helft van alle gevallen is de oorzaak van de BPPD onduidelijk.

BPPD is één van de belangrijkste veroorzakers van duizeligheid en een van de best behandelbare vormen. Kenmerken van BPPD zijn duizeligheid, aanwezig enkele seconde na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit laatste onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid.

De behandeling van BPPD

De behandeling wordt uitgevoerd door uw huisarts of fysiotherapeut, gevolgd door het uitvoeren van ‘thuisoefeningen’ meegegeven door de fysiotherapeut.

De behandeling door uw huisarts of fysiotherapeut bestaat uit het verplaatsen van de ‘oorkristallen’ vanuit het gevoelige deel van het oor (het posterieure kanaal) naar een minder gevoelige locatie.

Een manier om dit te doen is met behulp van de Epley manoeuvre.

Bij deze methode worden vier opeenvolgende bewegingen met het hoofd gemaakt waarbij iedere beweging ongeveer 30 seconde wordt aangehouden.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?